Torre di Tabacco

» Evenementen

Evenementen

Doorheen het hele jaar zijn er in de steden en kleinere dorpen dagelijks wel ergens festiviteiten. Ik geef je graag alvast enkele bekende:

Het Jazz Festival in Umbrië is één van de belangrijkste jazzfestivals ter wereld. Het bestaat al sinds 1973 en gaat  meestal door  in Perugia. Daarnaast is er ook het winter Jazz Festival, eind december- begin januari in Orvieto.

Het schelpvormige ‘Piazza del Campo’ in Siena vormt elk jaar begin juli en half augustus het decor voor het wereldberoemde ‘Palio di Siena‘. Het draait allemaal om een felle en korte paardenrace op het plein. De jockeys vertegenwoordigen de 17 stadswijken van weleer en zijn uitgedost in de traditionele klederdracht. Voor de wijken is het een emotionele gebeurtenis en de jockeys strijden dan ook fanatiek om de overwinning. Vaandeldragers, gekostumeerde optochten en de versierde wijken dragen bij aan de feeststemming.

Op 15 mei, een dag voor de sterfdag  (in 1160) van de heilige Ubaldo, herdenkt Gubbio deze heilige met de ‘Corsa dei Ceri’. Dit is een eeuwenoude traditie. Drie enorme kaarsen met daarop de beelden van de heilige Ubaldo, de heilige Georgio en de heilige Antonio worden op houten tafels gemonteerd en door sterke mannen in een woeste meeslepende race door de stad gedragen tot aan de Monte Ingino. Bij het publiek veroorzaakt dit heftige emoties.

In 1958 had Giancarlo Menotti het idee om contact te leggen tussen Europa en Amerika voor ontmoetingen met  en culturele uitwisseling tussen de diverse landen. Dit initiatief is uitgegroeid tot één van de belangrijkste manifestaties op het gebied van toneel, muziek, ballet, film en beeldende kunst. Het ‘Festival dei due mondi’ in Spoleto wordt in de eerste helft van juli gehouden.

‘Giostra del Saracino’ is een Middeleeuws ridderspel dat tweemaal per jaar in Arezzo gehouden wordt, op een zaterdagavond half juni en een zondagmiddag begin september. De ridders van de Quartieri stormen in vol galop, met lans in de hand, op een gevaarte af dat een Saraceen voorstelt. Het duo dat het schild van de vijand raakt, wint het spel.

‘Sagra musicale Umbra’ is één van de oudste en belangrijkste klassieke muziekfestivals van Europa. De eerste werd gehouden op 21 september 1937. Enkele beroemdheden die er gespeeld hebben: H. von Karajan, C. Abbado, R. Muti, Brouwer, Morricone, Glass en meer recent Z. Metha en M. Pollini.

‘Giostra della Quinta’ is een ruiterwedstrijd daterend uit de zeventiende eeuw. In 1946 heeft men besloten het te laten herleven. Half juni en half september strijden 10 ruiters, die de 10 wijken van Foligno vertegenwoordigen, om de eer. Gezeten op een gallopperend paard, steken zij een lans door de steeds kleiner wordende ringen. Wie de meeste ringen verovert, is de winnaar. Op de eerste dag in juni wordt bovendien ‘s avonds een optocht in historische kledij georganiseerd.