Torre di Tabacco

» Streekspecialiteiten

Streekspecialiteiten

Gastronomie

Umbrië staat bekend om zijn uitstekende keuken met heerlijke zwarte en witte truffels die in pastagerechten en bruschetta worden verwerkt. Tot de regionale specialiteiten behoren bosduiven, wild zwijn gevuld met venkel, parelhoen, kwartels en natuurlijk de schapenkaas Pecorino. In de restaurants in de stadjes rond het Trasimeno-meer staat vaak zoetwatervis op het menu, zoals forel, karper en paling. Hierbij wordt de lokale wijn geschonken. Als u meer een zoetekauw bent, zijn gedroogde vijgen en chocolade uit Umbrië absoluut de moeite waard.

Wijn

De zacht glooiende heuvels met een goede blootstelling aan de zon, de rijkdom aan rivieren en water, de goede kleiachtige kalkstenen bodemstructuur, maken van deze streek al duizenden jaren een goede thuis voor de wijnbouw. Italiaanse wijnliefhebbers kunnen hier enkele wijnen vinden die Italië in de hele wereld bekend hebben gemaakt. Het is het gebied van Colli del Trasimeno, maar ook de Chianti, de Grechetto di Orvieto, de Sangrantino, de Nobile di Montalcino en bovenal de Brunello, die lang als 1 van de 5 beste wijnen ter wereld was. Wij willen u graag berichten over de mogelijke wijnproeverijen in de buurt.

Olie

Er is niets zo authentiek als een goede bruschetta: een snee geroosterd brood met zout en besprenkeld met ‘extra virgin’ olijfolie. Al eeuwenlang worden de heuvels van Umbrië gedomineerd door eindeloze rijen olijfbomen. In 1997 werd de olie van Umbrië, waarvan 90% extra virgin is, gewaarmerkt door de EU met PDO (Protected Destignation of Origin). Gebaseerd op de karakteristieken van de streek, de verschillende smaaknuances en kleur is Umbrië te verdelen in 5 productiezones: Colli Assisi-Spoleto, Colli Martani, Colli Amerini, Colli Orvietana, en Colli Trasimeno. Naast deze classificatie heeft alle olie uit Umbrië een zeer lage zuurtegraad, een onmiskenbare briljante groene tint en een licht fruitige smaak die het beste haalt uit de lokale keuken. Er zijn verschillende olijfoliemusea te bezichtigen. In Trevi is dat het Museo della Civilta dell’ ulivo en in Torgiano het Museo dell’ olivo e dell’ olio.

Keramiek

De oudste kunstnijverheid van Umbrië is de vervaardiging van keramiek. De centra van de keramiekproductie zijn tegenwoordig Deruta en Gualdo Tadino. De klassieke Daruta-majolica (glazuurtechniek op terracotta) is met figuurtjes beschilderd waarbij blauwe, gele en bruinrode tinten overheersen. Beroemd is de geëmailleerde keramiek uit Orvieto, Todi en Città di Castello. Orvieto is bekend om zijn Etruskische keramiek, zwartglanzend en elegant.

Textiel en kant

Linnen, katoen en zijde worden vaak versierd met kant van Orvieto met decoraties uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Uit Assisi komt de karakteristieke punto d’ Assisi, kruissteekborduurwerk, waarmee niet alleen tafelkleden maar ook jurken en blouses worden versierd. Kantkloswerk en Ierse kant worden al een eeuwlang vervaardigd door vrouwen van het Lago di Trasimeno, met Isola Maggiore als zwaartepunt. Zelfs het Vaticaan koopt zijn linnen van de ateliers van de Laboratori Tele Umbra in Città di Castello. In Panicale komt de tule tot stand die door oneindig veel geduld door vrouwen vervaardigd wordt. Perugia is bekend om zijn tafellinnen, ingeweven in ‘occhio di pernice’ ontwerp; wit linnen met blauwe rand en geometrische decoraties.

Truffels

Een ander glorieus product uit Umbrië is de truffel. In de regio’s Norcia, Cascia en Spoleto worden de zwarte truffels met name gevonden en gebruikt om er de traditionele gerechten mee te bereiden. Nog zeldzamer en met een sterke en unieke smaak, is de witte truffel. Deze wordt vooral gevonden boven de Tiber Vallei, rond Orvieto en op de Gubbio-Gualdo Tadino Appenijnen.